Nino, al meer dan 45 jaar schaatsplezier

Nino is opgericht op 15 oktober 1969. In die tijd waren er reeds drie ijsclubs in Nieuwkoop en Noorden actief. Deze ijsclubs (IJsvermaak Zuideinde, de Nieuwkoopse Landijsbaan en IJsclub Noorden) waren met name gericht op het organiseren van wedstrijden en tochten op natuurijs. Met de komst van de kunstijsbanen ontstond er echter ook een behoefte aan wekelijkse georganiseerde schaatstrainingen door gekwalificeerde schaatstrainers. Met directe en indirecte steun van de ijsclubs is daarom Schaatstrainingsgroep Nino (Nieuwkoop Noorden) opgericht. Was het begin met vijf kinderen nog best voorzichtig, nu telt Nino een kleine 200 leden.

STG Nino stelt zich ten doel de schaatsport op verschillende niveaus te ondersteunen. Zo is er een zeer actieve jeugdafdeling (Nino kids) die de kinderen de eerste beginselen, maar vooral ook de liefde voor de schaatsport bijbrengt. Na deze jeugdopleiding is er de trainingsgroep die bedoeld is voor wedstrijdschaatsers en schaatssters op recreatief niveau. Voor mensen die wel graag willen (leren) schaatsen maar geen wedstrijden (meer) willen rijden is er de trimmersgroep. 

Nino organiseert het gehele jaar trainingen voor alle niveaus. In de zomer worden er droogtrainingen gegeven op de landijsbaan in Nieuwkoop, daarnaast worden er ook fiets en skeeler trainingen verzorgd. In de winter wordt er voornamelijk op de ijsbaan in Utrecht training gegeven en worden daar wedstrijden gereden.

Naast het bevorderen van de schaatssport wil Nino vooral ook een gezellige vereniging zijn, een vereniging waar de leden zich thuis voelen en graag hun steentje bijdragen.