Schaatsen

Welkom op de pagina ‘schaatsen’ van de vereniging NINO. In het winterseizoen staan we minimaal een keer per week op het ijs, maar je kan er na de jeugd ook voor kiezen om vaker te gaan schaatsen. OP deze pagina is alles te vinden over het schaatsseizoen, de trainingsuren, de groepen, etc.

Als je benieuwd ben naar de sfeer van de club op het ijs of de verschillende activiteiten die we doen, neem dan een kijkje in onze fotoboeken!

Interesse om te komen schaatsen? Kijk op het de pagina Lid worden hoe je je kunt aanmelden!

Trainingsgroepen

Binnen onze vereniging zijn er verschillende trainingsgroepen, klik op de groep om meer informatie te zien.

Jeugd Kidsclub

Nino heeft een heel actieve jeugdafdeling (Nino Kids) waarin gemiddeld 40 jeugdleden (vanaf 7 jaar) op een speelse manier de eerste schaatsbeginselen worden bijgebracht.

Zowel in de zomer als in de winter worden de kinderen door deskundige en enthousiaste jeugdleiders begeleid. Er worden zeer veel bijzondere en vooral leuke activiteiten georganiseerd.

De jeugdleiding heeft zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk kinderen op een sportieve maar vooral ook speelse manier met de schaatsport te laten kennismaken en de eerste schaatsbeginselen te leren.

Uiteindelijk doel is het doorgroeien naar de jeugd trainingsgroep en veel plezier hebben in het schaatsen.

Aanmelden
Stuur een mail naar onderstaand adres:
jeugdcoordinator@stgnino.nl

Jeugd trainingsgroepen

Wanneer je als jeugdschaatser voor de laatste keer je schaatsdiploma hebt behaald, dan ga je over naar de trainingsgroep, dit is ongeveer als je 11 jaar oud bent. Ben jij geen lid van NINO geworden vanaf je 8e levensjaar en dus niet bij de jeugd kidsclub hebt geschaatst, maar wil je nu je tiener bent toch graag gaan schaatsen? Dat kan natuurlijk ook, kijk voor meer informatie op de pagina vereniging hoe je lid kan worden.

De jeugd-trainingsgroep van NINO bestaat uit vele enthousiaste schaatsers en trainers die op verschillende dagen in de week trainen. Op basis van jouw niveau en inzet kom je in een bijpassend groepje en krijg je training van een trainer van de NINO. Met dit groepje train je wekelijks op een vaste tijd. De meeste groepjes trainen vaker per week en streven naar het verbeteren van persoonlijke records op de wedstrijden die op de Vechtsebanen in Utrecht op dinsdagmiddag, zaterdagavond en zondagochtend- en avond worden gehouden. Aan het begin van het schaatsseizoen ontvang je een indeling wanneer jij een wedstrijd hebt. Wanneer je goede prestaties levert op de wedstrijden binnen Utrecht bestaat er een grote kans dat je ook wedstrijden gaat rijden op andere ijsbanen en mee doet aan verschillende competities.

Volwassenen trainingsgroep

Binnen de schaatsvereniging van Nieuwkoop en Noorden is een leuke groep volwassenen wekelijks met elkaar trainen en regelmatig aan de start staan om een wedstrijd te rijden. Ze rijden niet alleen lange baan, maar een aantal van hen rijd ook een paar marathons.

Ook in de zomer trainen de volwassenen door en ze fietsen en droogtrainen wat af.

 

 

Trimmers

De trimmers zijn de volwassenen die gezellig samen trainen, maar geen wedstrijden meer rijden. Dat betekent echter niet dat ze minder hard hun best doen, bijna ieder jaar gaat er wel een groep trimmers naar de Weissensee om daar de prestatietocht (100 km) of zelfs de hele Alternatieve Elfstedentocht (200km) te rijden. En ze zijn ook al een paar keer in Inzell gespot om daar hun rondjes te rijden.

Trainingstijden

Seizoen 2023 – 2024

Opening: 30-09-2023
Sluiting: 17-03-2024

Trainingstijden
Nino traint op ijsbaan de Vechtsebanen te Utrecht. Hieronder staan de trainingstijden.

  • De jongste jeugd (7-12 jaar) traint op de zaterdag 16:25 – 17:25
  • Junioren, senioren, masters en trimmers kunnen op verschillende trainingsuren schaatsen. In overleg met onze trainers worden homogene groepen samengesteld.
dagcodetijddoelgroep
maandagU0116.30 -17.45Trainingsgroepen jeugd en volwassenen
maandagU0218.00 – 19.15Op dit uur verzorgen we geen training dit jaar
dinsdagU1516:30 – 17:25Op dit uur verzorgen we geen training dit jaar
woensdagU1616:30 – 17:30Op dit uur verzorgen we geen training dit jaar
woensdagU0316.30 – 17.45Op dit uur verzorgen we geen training dit jaar
woensdag U0418:00 – 19:15Trainingsgroepen jeugd en volwassenen
woensdagU0519:30 – 20:45Trainingsgroepen volwassenen
woensdagU25 21:00 – 22:00Op dit uur verzorgen we geen training dit jaar
vrijdagU2616:30 – 17:30Op dit uur verzorgen we geen training dit jaar
vrijdagU0617:45 – 19:00Trainingsgroepen jeugd en volwassenen
zaterdagU2707:00 – 08:00Trimmers
zaterdagU0708:15 – 09:30Trainingsgroepen jeugd en volwassenen
zaterdagU0809:45 – 11:00Op dit uur verzorgen we geen training dit jaar
zaterdagU1016:25 – 17:25Jeugdschaatsen t/m 12 jaar

 

Vervoer

Hieronder vindt u meer informatie over het vervoer.

Voor de jeugd rijdt er een bus naar de trainingen. Deze zal langs een aantal locaties rijden om kinderen op te halen, hier zullen ze ook weer worden afgezet.

Voor de andere trainingsuren worden er carpool groepjes opgesteld, op die manier hoef je niet iedere week zelf naar Utrecht te rijden en is het nog gezellig ook

Onderhoud materiaal

Ten eerste is het natuurlijk van belang dat je schaatsen hebt, deze kan je kopen bij bijvoorbeeld Denns Verlaan, of als je nog wat jonger bent misschien tweedehands. Over het algemeen koop je schaatsen die een maat kleiner zijn dan je normale schoenmaat. Ook moet de schoen goed om je voet heen zitten en geen drukpunten opleveren. Die drukpunten kunnen voor blaren gaan zorgen en dat is niet prettig schaatsen. Als je schoen niet goed zit kan je er ook in gaan schuiven tijdens het schaatsen, wat ook weer voor blaren kan zorgen. Het is dus echt van belang dat je schaatsen goed om je voet zitten.

Als je je schaatsen eenmaal hebt moet je deze goed onderhouden, droog je ijzers na de training meteen af met een handdoekje en laat je schaasten niet in de tas zitten als je weer thuis bent, maar leg  ze ergens op een droge plaats. De schoen is over het algemeen van leer, en als je deze in je tas laat zitten kan het als het nat is gaan schimmelen, en dat willen we natuurlijk niet. Ook moeten je ijzers goed droog zijn, anders kunnen ze gaan roesten.

Gelukkig kan je een klein beetje roest wel weg slijpen, dus geen zorgen als er een paar heel kleine stipjes op zitten. Maar dat is niet de enige rede om je schaatsen te slijpen. Scherpe schaatsen rijden veel beter, je kan er goed mee glijden en goed mee afzetten. Het is dus van belang dat ze goed scherp blijven, om dit voor elkaar te krijgen is het aan te raden om ongeveer na 4 a 5 keer schaatsen je schaatsen weer te slijpen (vaker mag natuurlijk altijd). Bij Dennis Verlaan kan je je schaatsen laten slijpen.

Kortom, hou je schaatsen scherp, vlijmscherp

Dennis Verlaan Slijpen & meer
Drechtdijk 60
1424 RJ De Kwakel
06 11012136
www.dennisverlaan.nl

Schaatsen die je in een schaatswinkel koopt zijn natuurlijk altijd al klaar voor gebruik. Als je ze tweedehands overkoopt van iemand, laat je trainer Dennis Verlaan even naar de ijzers kijken om te kijken of ze scherp genoeg zijn.

En tijdens het seizoen kun je de trainer natuurlijk altijd laten kijken of je schaatsen scherp genoeg zijn. Vragen zijn altijd welkom.

 

Afmelden

Mocht je het schaatsen nu toch niet zo leuk vinden als je gedacht had, kan je je afmelden voor het volgende seizoen door voor 1 mei een mail te sturen naar ledenadministratie@stgnino.nl waarin je schrijft dat je je graag af wil melden.