Dit seizoen viert schaatstrainingsgroep NINO het 50-ste schaatsseizoen. Voorzitter Taco Wansinck: ‘We vieren dit jubileum het hele jaar. In oktober hebben we alle trainingsgroepen getrakteerd op NINO-taart en zopie. Op 22 februari organiseren we onze jubileumwedstrijd in het schaatsmekka Thialf in Heerenveen. Hier doen ook een aantal oud-leden aan mee. Na afloop van het schaatsseizoen vieren we een groot feest voor leden en oud-leden: een reünie, activiteiten voor de jeugd in de middag en een feestavond voor de leden tot besluit.

Dit feest vindt plaats op zaterdag 18 april a.s. en wordt gehouden nabij de tennisvelden in Nieuwkoop. Hier maakt NINO gebruik van een trainingsveld en heeft een eigen blokhut. Er is een goede samenwerking met de tennisclub en we kunnen van een aantal faciliteiten aldaar gebruik maken

We vinden het belangrijk om de mensen die de afgelopen jaren NINO gemaakt hebben tot wat de club nu is, te betrekken bij dit jubileumfeest. Om te vieren, te bedanken en er trots op te zijn om wat er in deze 50 jaar is bereikt.’

Leden van NINO, zegt het voort: als je nog iemand kent die ooit lid van NINO is geweest.

Oudleden kunnen zich vóór 15 februari opgeven via jubileum@stgnino.nl.

NINO is opgericht op 15 oktober 1969. Dat was in de tijd dat de eerste kunstijsbanen werden gebouwd. Wilde je als wedstrijdschaatser meekomen, dan kon je niet meer alleen afhankelijk zijn van natuurijs. Er moest getraind worden op kunstijs. De drie ijsclubs in Nieuwkoop en Noorden, –  Nieuwkoopse Landijsbaan, IJsvermaak Noorden en IJsvermaak Zuideinde – staken de koppen bij elkaar en richtten Schaatstrainingsgroep NINO op.

In de loop van de jaren is lekker geschaatst en serieus getraind. Elk jaar stonden er wel NINO-leden aan de start van de Nederlandse Kampioenschappen. Zo heeft Jan Nieuwenhuizen enkele keren meegedaan aan het NK sprint. Cerise Tersteeg heeft op nationaal niveau goed gepresteerd en ook aan het NK sprint meegedaan. Binnen NINO staat Robbert de Rijk aan top in de “adelaarskalender”, een klassement over vier schaatsafstanden. Op dit moment rijdt Beau Snellink zich meer en meer in the picture. Als junior mocht hij afgelopen december zelfs mee naar de World Cupwedstrijden in Nagano, Japan.

Voorzitter Taco Wansinck is van jongs af aan NINO-lid. ‘Ik ben begonnen met schaatsen toen ik zeven was. Ik heb alle categorieën doorlopen, jeugd, pupil, junior, neo, senior en nu master. Mijn specialiteit ligt op de korte afstanden. Na de 1000 meter is het op.’

Het gebrek aan natuurijs de  laatste jaren heeft zijn weerslag op de ledenaanwas bij schaatsverenigingen. Waar vroeger ouders zeiden: “Ga maar schaatsen, dan kun je in de winter lekker rondjes rijden.”, gaat dit niet meer op.

Maar volgens Taco heeft NINO niet te klagen over het aantal jeugdleden: ‘We hebben ruim 70 jeugdleden. Dit heeft te maken met het aantal abonnementen dat we voor het jeugdschaatsen kunnen krijgen en het aantal trainers. We stimuleren trainers om een opleiding te doen. Ook werven we vanuit onze eigen junioren jongens en meisjes om hulptrainer te worden.

Als vereniging vinden we het heel belangrijk dat er goede trainers zijn, zodat ieder op eigen niveau het beste uit zichzelf kan halen op schaatsgebied.

Als vereniging hebben we een missie. Het is een plek waar liefhebbers van schaatsen elkaar ontmoeten en elkaar motiveren om beter in schaatsen te worden. Met elkaar schaatsen en er plezier in hebben zorgt voor verbinding tussen leden en tussen generaties leden. Bewondering voor elkaars schaatsprestaties en trots zijn op elkaar is een belangrijke waarde binnen de club.

De ontwikkeling in het schaatslandschap hebben ertoe geleid dat talentvolle schaatsers zich meer regionaal kunnen aansluiten bij een min of meer commerciële schaatsploeg. Hierdoor kiezen we niet voor een clubselectie.

Het zwaartepunt van onze activiteiten spelen zich af in het winterseizoen. We streven er naar om meer een vierseizoenenvereniging te worden. We hopen in de toekomst skeeleren in Nieuwkoop of Noorden mogelijk te maken.

NINO is nog steeds volop in ontwikkeling. Ik ben er trots op om op dit moment voorzitter van NINO te mogen zijn.’