Schaatsende Nieuwkopers en Noordenaren sprongen een gat in de lucht toen vijftig jaar geleden de eerste kunstijsbaan in de regio opende. Schaatstrainingsgroep NINO zag daar het levenslicht. Met leden en oud-leden viert de vereniging dit seizoen het 50-jarig jubileum.

,,Schaatsen wanneer we wilden, dat was natuurlijk wel leuk”, zegt Jan Nieuwenhuizen uit Nieuwkoop over zijn eerste slagen op de kunstijsbaan in Utrecht. ,,Betrouwbaar ijs en zonder scheuren.” Hij is een van de eerste vijf leden die schaatstrainingsgroep NINO bij de oprichting in 1969 telde. ,,Vanuit de natuurijsverenigingen deden we wel eens wedstrijden op de sloten, de winnaars werden door de KNSB uitgenodigd om een keer mee te schaatsen op de zaterdagochtend. Ik was een van hen”, legt Nieuwenhuizen uit. ,,Daar deden we in eerste instantie maar wat, niemand kon schaatsen. We kenden alleen het natuurijs.” 

De drie natuurijsverenigingen – Nieuwkoopse Landijsbaan, IJsvermaak Noorden en IJsvermaak Zuideinde – zagen wel heil in het schaatsen op kunstijs en riepen gezamenlijk de schaatstrainingsgroep NI (Nieuwkoop) NO (Noorden) in het leven. ,,Het was heel normaal dat je op schaatsen ging, dan was je namelijk goed voorbereid op het natuurijs”, zegt Taco Wansinck, voorzitter van NINO. ,,Toen konden we elke winter wel rijden, dan deden we onze laarzen aan en bonden we houten noren onder. Als er ijs lag dan was Nieuwkoop echt een wintersportdorp”, blikt Nieuwenhuizen terug. 

Talenten

,,We proberen onze leden echt naar een hoger niveau te tillen, met als doel dat ze doorstromen naar de grotere ploegen.” Meerdere leden zoals Cerise Tersteeg, Robbert de Rijk en Beau Snellink kwamen in de afgelopen jaren uit op grote wedstrijden, NK’s en World Cups. Ook Nieuwenhuizen zelf. ,,Ik heb nog wel eens ruzie gemaakt met de jury over mijn tijd. Dat ging toen nog op de hand. Nu is dat allemaal anders, veel technischer. Ze rijden nu zoveel harder, dat komt ook door de klapschaats.” Wansinck schat dat nu zo’n vijf procent van de leden uit echte talenten bestaat. ,,We zijn een te kleine vereniging om hen zelf helemaal te begeleiden. Dus werken we met regionale talentteams waar ze naartoe doorstromen”, zegt Wansinck.

Langs de weg

Wie op schaatsavonden door Nieuwkoop en Noorden rijdt stuit nog wel eens op kinderen gehuld in geel met blauwe (de NINO kleuren) jasjes langs de weg. ,,Al sinds jaar en dag carpoolen we naar de baan. Dat is een uitdaging aan de ene kant, want je doet een beroep op iemand zijn tijd. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat je echt betrokken bent bij de sport. Je maakt een praatje met de andere ouders die ook uit jouw dorp komen en wacht met een kopje koffie tot de training is afgelopen”, zegt Wansinck. 

,,Die gezelligheid en verbondenheid binnen de club speelt een hele grote rol. Zonder hadden we niet meer bestaan.” Wansinck: ,,Het schaatslandschap verandert. De leden komen je niet aanwaaien, schaatsen is meer een tweede sport geworden.” Door meer op scholieren te richten verdubbelde het aantal jeugdleden de afgelopen vijf jaar van veertig naar tachtig. ,,We zijn gezond in het aantal leden, maar net als andere verenigingen is het aantal vrijwilligers altijd een uitdaging. Nu proberen we de junioren door te laten stromen als trainers, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven bestaan. Dat werkt.”

Feest

Dit hele seizoen viert de schaatsvereniging het jubileum. In februari trokken leden en oud-leden naar Thialf in Heerenveen voor een speciale jubileumwedstrijd. ,,Dat was zo gaaf, wat daar op het ijs stond was een afspiegeling van vijftig jaar NINO. Sommige oud-leden reden nog echt goed ook”, zegt Wansinck.

Op 18 april is het afsluitende feest met een reünie, muziek, eten en drinken bij de tennisvelden in Nieuwkoop. Ook worden er ere-leden benoemd.

Dit stuk verscheen in het AD Alphen, als je het via de site van het AD wilt lezen, klik dan hier.
Geschreven door: Kirsten Bliekendaal
Foto: Pim Mul

P.S. Dit stuk is geschreven voor dat bekent werd dat het jubileumfeest niet door kan gaan. Om eventuele verwarring te voorkomen: het feest op 18 april gaat niet door